CINO ZUCCHI PDF

Actively engaged in theory and teaching, over the past two decades he has held numerous seminars and conferences at prestigious institutions Harvard, Florence, Madrid and Zurich. Architetture e progetti " Skira, , "Processo e modello in architettura e design" Silvana, As the architect himself confirmed, his design approach stems from references, combinations and even unusual considerations architecture and music, literature or film, to name a few , until one can "find the specific character appropriate to the place and theme, even if this character may not be entirely deduced from pure analysis". He has created numerous well-known and award-winning projects, mainly aimed at redesigning industrial, rural or historically significant areas, such as the D housing complex, Venice , the former Junghans factory, Venice. Comprising a cubic-shaped building, in reinforced steel and concrete, with 16 apartments over 4 floors, the design aims to complement the uniqueness of Venice with modern, non-invasive architecture. The restoration project for the former Alfa Romeo factory in Portello, Milan is part of a reinterpretation of this strategic area begun in the nineties by Gino Valle who designed the masterplan and shopping center.

Author:JoJokazahn Gardagis
Country:Greece
Language:English (Spanish)
Genre:Marketing
Published (Last):15 June 2010
Pages:310
PDF File Size:3.62 Mb
ePub File Size:17.80 Mb
ISBN:419-8-20227-450-6
Downloads:28682
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:Tagore



Save this picture! Along with the nearby complex designed by CZA and called "La Corte Verde", which occupies the northern portion of the block, the Novetredici complex revises the master plan guidelines for the area in favor of a settling mode capable of reinforcing the existing urban structure and at the same time of generating a new environmental quality. Situation The arrangement of the two complexes is marked by a strong urban character without necessarily recreating a perimeter block: the new built volumes line up on the North, East and South to the borders of the existing roads, while the West side is left open, creating a strong visual communication between the green heart and via Rosales.

The building envelope defined by the master plan on via De Cristoforis - a linear high body that would have cast its long shadow on the garden and created a North side perpetually without sun - was divided by the project into two distinct parts, a lower one on the West and a higher one on the East, joined at the base by a common glazed entrance hall.

The two volumes combine the efficiency and compactness of a centralized plan with a great attention to the relationship between the existing urban edges and the course of the sun, producing a soft progression between fronts characterized by solid walls and parts marked by large terraces that together constitute an "inhabited screen". The broken geometry of the common atrium, marked by a thin slab resting on slender cylindrical pillars and by a glazed perimeter, creates an urban foyer expanding the narrow dimension of via De Cristoforis on the South, marked by a great transparency between the street and the rear private garden blurring with the Corte Verde garden on the North side.

Ground Floor Plan The access to the private underground car park is located within the building volume; the base of both bodies is marked by large slabs of rusticated white stone divided by metallic elements, creating a formal continuity at eye level along the existing street.

Over this, the strong horizontal lines of the glass parapets is balanced by the verticality of the metallic elements and by the widows stacked up in tall vertical figures which bind together the various floors.

The variety of colors and surface textures of the materials - handmade bricks in two different shades of clay-color, frosted glass, corrugated and perforated aluminum sheets enameled in a gray-turquoise metallic hue - generates a continuous variation of the urban fronts from different points of view within a strongly unified design, which keeps together the different sizes of the openings.

Together with the crowning of the buildings and the exhibited double heights of the top floors, their slanted profile reinforce the urban character of a housing complex capable of combining a sound architectural statement with the plurality of perceptual states for those who will stroll along the old and new public spaces.

KERNFUSION REFERAT PDF

Salewa Headquarters / Cino Zucchi Architetti and Park Associati

Save this picture! Along with the nearby complex designed by CZA and called "La Corte Verde", which occupies the northern portion of the block, the Novetredici complex revises the master plan guidelines for the area in favor of a settling mode capable of reinforcing the existing urban structure and at the same time of generating a new environmental quality. Situation The arrangement of the two complexes is marked by a strong urban character without necessarily recreating a perimeter block: the new built volumes line up on the North, East and South to the borders of the existing roads, while the West side is left open, creating a strong visual communication between the green heart and via Rosales. The building envelope defined by the master plan on via De Cristoforis - a linear high body that would have cast its long shadow on the garden and created a North side perpetually without sun - was divided by the project into two distinct parts, a lower one on the West and a higher one on the East, joined at the base by a common glazed entrance hall. The two volumes combine the efficiency and compactness of a centralized plan with a great attention to the relationship between the existing urban edges and the course of the sun, producing a soft progression between fronts characterized by solid walls and parts marked by large terraces that together constitute an "inhabited screen". The broken geometry of the common atrium, marked by a thin slab resting on slender cylindrical pillars and by a glazed perimeter, creates an urban foyer expanding the narrow dimension of via De Cristoforis on the South, marked by a great transparency between the street and the rear private garden blurring with the Corte Verde garden on the North side. Ground Floor Plan The access to the private underground car park is located within the building volume; the base of both bodies is marked by large slabs of rusticated white stone divided by metallic elements, creating a formal continuity at eye level along the existing street.

DIGICEL FLIPBOOK MANUAL PDF

Cino Zucchi

.

A K SAWHNEY MEASUREMENTS AND INSTRUMENTATION BOOK PDF

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland

.

BARDON EVOCATION PDF

Novetredici Residential Complex / Cino Zucchi Architetti

.

Related Articles